Inuti → Daglig skapande verksamhet (LSS) i Stockholm 

Inuti Södermalm – jubileumsresa till Wanås

Jubileumsresa till Wanås

Tidigare i år gjorde Inuti Södermalm (Inuti 2) en gemensam resa till St Petersburg för att fira Inutis tjugoårsjubileum. Några av oss kunde inte följa med då och vi fick därför möjlighet att göra en egen jubileumsresa i början av september. Vi, det var Charlotte, Anders, Henrik, Lisbet och Mirjam.

Som mål valde vi Wanås i norra Skåne och vi reste dit med tåg till Hässleholm och sedan hyrbil. Det blev en riktigt fin resa som gav både inspiration och många goda minnen.

Wanås Konst ligger i Knislinge vid Wanås slott och har funnits sedan 1980-talet. Det startades av Marika Wachtmeister som bor på Wanås. Samtidigt med utställningar och andra evenemang drivs där ett stort ekologiskt jordbruk med bl a 1000 mjölkkor. Konst visas både inomhus och i naturen kring slottet. En del verk är permanenta, men några visas bara en säsong.

Vi tillbringade en hel dag på Wanås, först fick vi en guidad tur och efter lunchen spred vi ut oss och utforskade området i vår egen takt. Eftersom det var en tisdag, så var det inte så mycket folk vilket vi uppskattade.

På själva slottsbyggnaden såg vi myror klättra uppför väggarna. Det var Rafael Gômezbarros verk ”Casa Tomada” (det betyder ”intaget hus”). Vid en damm framför slottet satt en bronsavgjutning av Ann-Sofi Sidén och kissade! När vi gick i bokskogen hördes barnröster som ropade ”Mamma!” i olika tonfall från högtalare uppe i träden. Plötsligt dök det upp en stor glasportal med växter inuti eller en rödmålad betongvägg, enorma bollar uppe i trädkronorna, gungor i långa långa rep, Jenny Holzers inristade tänkespråk på stenar och en liten blå stuga bland träden. Det var oändligt spännande, lekfullt och omsorgsfullt gjort.

Det jag kommer minnas allra mest från Wanås tror jag är Nathalie Djurbergs och Hans Bergs ”In Dreams”, en installation i en glänta mitt ute i skogen. En spegelblank yta med olika figurer som liksom svävade ovanpå. Fågelkvitter och lågmälda toner mellan trädstammarna. Jag var helt ensam och la mig på rygg på en bänk och blundade. Precis när jag öppnade ögonen flög en stor trollslända förbi. Magiskt!

Andra minnen från resan är alla våra samtal med både allvar och mycket skratt. Det fina vandrarhemmet i Hästveda alldeles vid hembygdsgården, att äta ute med en kvarnsten som bord, Wiktors diversehandel som hade ALLT, vår jättetrevliga värdinna som serverade oss lyxfrukostar, kvällspromenaden vid Lillasjön och vad skönt det kan vara att få åka tåg hem i en helt tyst kupé!

Lisbet

Dela inlägg

Kopiera länk till utklipp

Kopiera