Inuti → Daglig skapande verksamhet (LSS) i Stockholm

 

Sashiko – broderiworkshop

Sashiko

Torsdagen den 26:e februari 2015 upptäckte en grupp konstnärer från stora Inuti och Inuti 2 ett annat land, ett land av indigoblå ytor där vandringsleder var utmärkta med streckade vita linjer.

    Det japanska samhället kunde vara skrämmande, så som det presenterats i en del filmer där människor blev kapade som limpmackor med samurajsvärd. Men när Mirjam, Eva O., Linnea, Chang Im, Lisa, Julia, Carina, Hanna och Anders träffade Rieko Takahashi på lilla Essingen, visade sig den sistnämnda mer fridfull: mjuka tyger med utblomstrande mönster visades upp och Rieko berättade att det japanska sättet att vara påminner om det svenska.

    Hon berättade vidare att sashiko är en form av broderi som görs på tyglappar. Tekniken lär ha uppstått på 600-talet (i Japan) då munkar samlade ihop tygbitar, som andra kastat bort, och sydde ihop. Munkarnas dräkter kallades skitkläder, eftersom de ansågs vara de sämsta man kunde ha.

    Senare blev tekniken mer uppskattad. Sådan sömnad är vanlig i Japan; Rieko hade fått upp ögonen för hur fin den är när hon kommit till Sverige.

    Man gör mönster med tråckelstygn som föreställer bland annat lyckodjur: tranor, de symboliserar tusen år, och sköldpaddor, som symboliserar tio tusen år. Tråden är vanligtvis vit och tyget färgat mörkblått med antingen en ärtväxt vid namn äkta indigo eller en släkting till rabarber (Persicaria tinctoria).

   Många blev tokiga i sashiko och i Rieko och skaffade en bok så att vi kan fortsätta på egen hand.

/AW

Dela inlägg

Kopiera länk till utklipp

Kopiera