Inuti → Daglig skapande verksamhet (LSS) i Stockholm 

Roger Cardinal har gått bort

Roger Cardinal blev 79 år gammal. Vi på Inuti tycker det är mycket ledsamt. Våra tankar går till hans familj. Några av oss på har haft glädjen att möta honom. Nedan har två av våra medarbetare, Eva Olofsson och Lotte Nilsson-Välimaa tecknat minnen av honom.

_________________________________________________________

Jag minns honom som en mycket vänlig man, med stor nyfikenhet och förtjusning över den konst som fångade hans intresse. Det var väldigt roligt att samtala med honom.

Han var professor i London i konsthistoria med Gauguin som specialintresse och den som myntade Outsider Art begreppet på 70-talet utan att då ha en aning om hur stort det skulle bli.

Vi har många gånger diskuterat begreppet på Inuti och haft olika åsikter om det men säkert är att det öppnat många dörrar för oss till ett stort spännande nätverk i Europa och världen med utställningar konferenser och workshops där vi fått möjlighet att vara med på olika vis.

Jag träffade honom flera gånger på konferenser i vårt nätverk. Vi bjöd in honom till Rackstadsmuseét i Värmland där han föreläste om olika Outsider Art konstnärer däribland några från Inuti. Han var särskilt intresserad av en konstnär som hette Linda Persson och skrev ett förord i en bok som vi gjorde om hennes verk (hon lever inte längre). Detta förord kom också att användas i en annan engelsk publikation.

Eva

_________________________________________________________

Ett särskilt tillfälle kommer i mina tankar:

Tidig sommar, året var 2015, mötte jag Roger Cardinal i Sicilien, i samband med en Europeisk Outsider Art konferens med temat Platsspecifik konst. Det som lever starkast kvar – vid sidan om ställen skapade av passionerade konstnärer i trakterna av Palermo, som exempelvis tornet på ett berg som Isravele smyckat med mosaik, stenar, snäckor och glasbitar och Carramatas magiskt formade betonggestalter, en utsatt skulpturpark alldeles invid en trafikled – är att jag hade glädjen att sitta intill Roger Cardinal under en tre timmar lång bussfärd till Castellamare del Golfo. Det var en alldeles för het dag för en nordbo som mig men det kom helt i skymundan för vi samtalade om konst, och på ett både vist och lekfullt sätt gav Roger mig öppningar och perspektiv på de ämnen som i dialogen dök upp. Samtidigt satt vi båda två, med varsitt minimalt teckningsblock i famnen, och iakttog förändringarna i lanskapet som flimrade förbi. Palermo försvann allt längre bort, och sällskapet fördes vidare längs kusten, bort från storstaden, skumpandes i den solvarma, strävsamma bussen. Tiden kändes rik och jag hoppades det skulle dröja länge innan vi kom fram…

Lotte

Dela inlägg

Kopiera länk till utklipp

Kopiera