Inuti → Daglig skapande verksamhet (LSS) i Stockholm

 

Primus Mortimer Pettersson möter sex konstnärer från Inuti

Datum:
Tid → -
Konst ⁄ Utställningar

Välkommen på vernissage torsdag 29 augusti kl. 14-18 på Inuti Galleri, Rålambsvägen 12, Stockholm

Östersundsfödde Primus Mortimer Pettersson är känd som naiv, naivist, särling inom konsten. Hans liv skiljer sig från det vanliga. Redan i tonåren är han sjöman på världshaven, värnpliktsvägrare under 1920-talet och lever sedan p.g.a psykisk ohälsa som patient vid mentalsjukhuset Östersunds hospital- senare Frösö sjukhus, till sin bortgång 1975.

På arbetsplatsen vid sjukhusets tapetserarverkstad börjar Primus att måla. Det sägs att han målat mer än 15 000 akvareller och oljor med motiv från omgivningarna och de egna minnena från sjömanstiden. Det är landskap med hus, båtar, himlar, sjöar och hav. Ofta månar han om detaljerna på träd och buskar. Ibland finns människor med i motiven.

Cecilia Stam i Stockholms Tidningen skriver ”Om andra målare kunde måla så enkelt. Så avskalat och samtidigt så gnistrande.”

(ur text av Karin Larson)

 

Inkänningar- ett utställningsprojekt

En grupp konstnärer från ateljé Inuti reste till Östersund i oktober 2017 för att få se Primus Mortimer Petterssons konst. Vi besökte även området vid Frösö sjukhus, Frösö strand, för att se var Primus levde, och hans grav vid Frösö kyrka. Vi fick träffa Primus brorsbarnbarn Annalena Pettersson som berättade personliga och roliga minnen.

Efter att vi kom tillbaka till ateljén i Stockholm har alla arbetat med att skapa konst med inspiration av Primus liv och bildvärld. Hans livsöde har berört alla i gruppen. Vackra, starka och intressanta verk har växt fram, som nu visas på Inuti Galleri i Stockholm.

Deltagande konstnärer är Anders Wettler, Carina Pettersson, Camilla Holmqvist, Ellinor Tingåker, Lisbet Hemse, Niina Bejling samt Primus Mortimer Pettersson.

I utställningen visas även filmen “Som en våg”- en dansinstallation av Teater Barda.

Teater Barda är en scenkonstgrupp som är verksamma i Östersund.  Som en våg speglar Primus Mortimer Petterssons livsöden genom rörelse och känslor.

 

Utställningen pågår 29 augusti- 13 september 2019

Inuti Galleri, Rålambsvägen 12, Stockholm

Öppettider ons-fre kl 13-16 samt lördag 31 augusti kl 13-16

 

Föreläsning: Lördag 31 augusti kl. 14.00 berättar Annalena Pettersson om sin farfars bror Primus på Inuti galleri, fritt inträde.

Originalpasteller av Primus Mortimer Pettersson finns till försäljning i galleriet.

Utställningen har producerats av Stiftlesen Inuti och Bildkonsten, Region Jämtland Härjedalen.

Dela inlägg

Kopiera länk till utklipp

Kopiera