Inuti → Daglig skapande verksamhet (LSS) i Stockholm 

“Out by Art” – premiärdatum och reserapport

“Out  by Art” – premiärdatum och fortsatt inspelning: Island och Danmark

Med stor glädje vill vi meddela att premiären för filmerna inom Out by Art kommer att ske på Moderna Museet i Stockholm Fredagen den 20 april 2018! En kväll där samtliga filmer visas på stor bioduk med efterföljande diskussion. För denna kväll kommer alla medverkande konstnärer att närvara, eventet är öppet för alla och det är fri entré. Medarrangörer för denna kväll är Moderna Museet och Tempo dokumentärfestival. Save the date! Mer om denna kväll kommer framöver.

Projektgruppen för Out by Art: Marianne Schmidt, Lotte Nilsson-Välimaa och Sven Blume har under vecka 47 besökt både List án landamæra (Reykjavik, Island) samt GAIA Museum Outsider Art (Randers, Danmark) för inspelning av två konstfilmer samt fortsatt inspelning av pågående dokumentärfilm.

I Reykjavik, Island, var vi med under inspelningen av Birkir Sigurðssons film. Birkir experimenterade med vatten, färger, osynliga personer och blod. Ett väldigt spännande projekt baserat på hans egna drömmar. Vi är så glada för detta samarbete med Birkir och att se hans idéer bli verklighet. Vill även tacka Maísól Sturludottir från List án landamæra som väglett och organiserat allt för oss genom hela processen med en fantastisk förmåga att fixa fram allt som krävdes för att gestalta Birkirs drömmar.

Direkt efter Island fortsatte vi i projektgruppen till Danmark. Här följde vi inspelningen av David Jensens film. Davids otroligt känslosamma och starka röst blev grunden för filmen. Förutom foto, regi och skådespel levererade han även en vacker sång, starkt berörande. Vill även tacka Anna Noe Bovin, Mette Nyboe Grønkjær och Bethina Meineche för en grym vistelse i Randers. En stor ära att få jobba i er inspirerande, varma och kreativa verksamhet på GAIA!

Under hela resan har Marianne Schmidt filmat den dokumentär där hon följer projektet. Som dokumentärfilmare följer hon de konstnärliga processerna av filmskapandet: från de första lösa tankarna till inspelning och redigering. Till detta har hon även jobbat med djupintervjuer i processform med de medverkande konstnärerna.

Nu har konstnärer från Sverige, Island och Danmark spelat in sina konstfilmer. I januari fortsätter inspelning av dokumentären samt de två finska konstfilmerna, därefter väntar en ljud-workshop där samtliga konstnärer medverkar.

Out by Art är ett projekt med stöd från Kulturbryggan.

Dela inlägg

Kopiera länk till utklipp

Kopiera