Inuti → Daglig skapande verksamhet (LSS) i Stockholm

 

Nordic Outsider Craft i Odense

Datum:
Tid → -
Konst ⁄ Utställningar

Vandringsutställningen Nordic Outsider Craft öppnar på Art Gallery Filosoffen i Odense, Danmark

En massiv stickning gjord av tvåhundra kilo plastpåsar, en fritt virkad varghybrid, 60 broderier med motiv från svenska orter. Dessutom en femtio kilos garnboll och talande ordspråk. Här är en försmak av verken i utställningen Nordic Outsider Craft.

Nordic Outsider Craft visar vad som händer när hantverk inte tyglas utan blir till en ohämmad lek med tekniker och material. Viljan att uttrycka sig själv följs av en respekt för den kompromisslösa skicklighet och uthållighet som de långsamma och arbetsamma hantverksteknikerna kräver. Teknikerna som använts sträcker sig från textila verk till keramik och träsnideri.

Nordic Outsider Craft står upp för mjuka värden i konsten. Outsider Art är marginaliserad konst, ofta skapad av självlärda konstnärer. Utställningen vill manifestera att konsten tillhör alla, och att det inte finns ett rätt sätt att skapa på. Att uttrycka sig genom konst och konsthantverk tillhör alla. I utställningen ingår filmer där konstnärer själva berättar om sina verk.

Kuratorer för utställningen är Minna Haveri konstnärlig doktor och forskare samt ITE-amanuens Elina Vuorimies från K.H. Renlunds museum.

PROJEKTET NORDIC OUTSIDER CRAFT

Utställningen Nordic Outsider Craft på Aguélimuseet är en del i projektet Nordic Outsider Craft, som nu visar Outsider Hantverk. Efter att ha öppnats i Jyväskylä 2018 turnerar den kurerade utställningen i alla nordiska länder och avslutas i K.H. Renlunds museum i Karleby. Den 19 mars öppnar utställningen i Odense, Danmark.

Projektet bygger på ett starkt nordiskt nätverk. Projekt- och utställningsturnén administreras av K.H. Renlunds museum i Karleby. Förutom Finlands Hantverksmuseum är också norska Trastad Samlinger i Borkenes, den danska konstskolan Bifrost i Randers, svenska Inuti i Stockholm och isländska Safnasafnið-museet i Akureyri med som samarbetspartners. Dessutom bidrar finska Kettukki, intresseorganisation för personer i behov av särskilt stöd, till projektet med sin sakkunskap i frågor som gäller konst för personer med särskilda behov.

Projektet Nordic Outsider Craft startades med hjälp av Nordiska kulturfondens OPSTART-stöd, och efter det har projektet fått stöd inom ramen för fondens HANDMADE-tema och från Svenska kulturfonden.

Kuratorbesöken har fått bidrag från Kulturfonden för Finland och Norge och från Nordisk Kulturkontakt. Finska Kulturfondens Nylands regionalfond har å sin sida stött produktionen av helheten som visar Anna Lappalainens konstbroderier som kuraterats till utställningen.

 

Pressbilder

Pressbilder kan laddas ner från museets pressbildssida http://p.fi/Intervjuer

Mer information om utställningen och projektet fås av utställningens kuratorer

Minna Haveri, konstforskare, minna.haveri@aalto.fi, t. 040 821 4217

Elina Vuorimies, amanuens, K.H. Renlunds museum, elina.vuorimies@kokkola.fi, t. 044 780 9478

 

Deltagande konstnärer:

DENMARK

Anna Hansen

Gurli M. Hansen

Simone Kjær Munk

Kenneth Rasmussen

Michael Rasmussen

 

NORWAY

Wenche Nilsen

 

SWEDEN

Camilla Holmqvist

Chang Im Ohlson

Patricia Sigurd

Magnus Östling

 

ICELAND

Ragnar Hermansson

 

FINLAND

Eivor Bennort

Anna Lappalainen

Henna Laulainen

Torsten Lundmark

Lauri Mäkäräinen

Aleksi Pietikäinen

Matti Rauhaniemi

Mirjami Rautio

Helinä Savonen

Johanna Seppä

 

Bilagor: nordic_outsider_craft_affisch.pdf

Dela inlägg

Kopiera länk till utklipp

Kopiera