Inuti → Daglig skapande verksamhet (LSS) i Stockholm

 

Hugo Karlsson blev årets stipendiat på Inuti Västerbroplan

En fantasifull fighter och fritänkare. Alltid med glimten i ögat men aldrig utan ett stråk av svärta strax innanför. Det är nog det allra första vår kollega Hugo får oss att känna när vi tänker på honom.

Hugo Karlsson är sedan 2009 en av konstnärerna inom Stiftelsen Inuti i Stockholm. Från 2015 har han sin ateljéplats på  Inuti Västerbroplan, Kungsholmen.

Hugo har sin grund i att arbeta med teckningar, mest i serieform. Ofta kombinerar han sina bilder med humoristiska och skarpt ironiska texter. Tusch och blyerts på papper är då ett självklart materialval. Detta har följts av flera illustrationsuppdrag från bland annat Klarsyn, för Habiliteringen vid SLL, Autism- och Aspergerförbundet och Mosaikteatern.

På senare år har Hugo vidgat sitt skapande till att bygga flerdimensionella interiörer i miniatyr. Sedan framgången med filmprojektet Out by Art och visningar på Moderna Museet i Stockholm, hos Outside In i Storbritannien och Museo Art Brut i Florens, för att nämna några platser, skapar han nu fortsatt film i samarbete med konstnärskollegor i vår verksamhet. Hugo har bidragit med allt från att skriva manus, tillverka dockor/material till animationer, filma, klippa, skapa ljud och agera som skådespelare.

Hugo har under de senaste åren deltagit med stort engagemang i många utåtriktade aktiviteter som utställningar, tävlingar och konferenser här i Sverige och internationellt. Ofta har detta inneburit att framträda inför en större publik och många gånger också att föreläsa på engelska. Han har då representerat Inuti och sig själv som individuellt verksam konstnär. Ett exempel är från NOA, Nordic Outsider Art, där han deltog i ett webbinarium “Road to EOA22”.  Han har vunnit flera utmärkelser för egna kortfilmer, t ex ”You and Eye”,  där han fick priset ”Stand Out Artist” på filmfestivalen Oska Bright i Brighton 2019.

Hugo har genomgående visat prov på både styrka och målmedvetenhet under sina år på Inuti. Hans utveckling kan utan överdrift beskrivas som en förvandling. Trots (eller kanske tack vare?) en tidvis krävande livssituation har Hugo envist arbetat på, och han har dessutom inspirerat arbetskamraterna och alltid haft tid för en vänlig kommentar och ett varmt leende till oss andra. Hugo är en vänlig inspiratör och en utmanande samtalspartner med många strängar på sin lyra.

Dela inlägg

Kopiera länk till utklipp

Kopiera