Inuti → Daglig skapande verksamhet (LSS) i Stockholm

 

Hanna och Magnus på “Oska Bright” filmfestival i Brighton

På besök på Oska Bright filmfestival i Brighton november 2017.

Vi reste från Stockholm på tisdagen och var framme på kvällen i Brighton. Hotellet var bra med trevliga rum och god frukost. Vi skulle besöka Oska Bright filmfestival i Brighton. Våra engelska vänner Sarah Watson och Gus Garside har varit på besök hos oss på projekt Konferensguiden och berättade om hur de jobbar med konferenser. De är våra inspiratörer i vårt arbete med vår Konferensguide.

Vi började vårt besök med att Gus Garside från Carousel visade oss runt i Brighton. På galleri Phoenix såg vi en utställning om staden och där fanns även naturfotografier från trakten. Sedan promenerade vi genom city ner mot stranden. På vägen såg vi en väggmålning av Banksy. Stranden var underbar med en nöjespir, utsiktstorn och en gammal nerbrunnen pir.  Sarah Watson och William Hanekom ställde ut konst i ett galleri som låg i ett vackert typiskt engelskt hus. Utställningen som hette ”Wonderland” var helt wonderful. Den var proffsigt hängd.

Oska Bright är en filmfestival. I år var det femte gången den gick av stapeln. Bidrag hade skickats in från många länder. Det var animerade, dokumentärer, spelfilmer, korta och långa. Bra variation och bredd. Många med hög klass. Juryn bestod av professionella inom den brittiska filmindustrin.

Två svenska filmer deltog och vann sina klasser. Det var ”The Odd funeral” en animerad film av Felix Svahn från Stockholm. Hans film var baserad på hans egna familjehistoria. Den var välgjord och gripande. Den andra filmen ”Man without direction/Man utan riktning” av Johannes Stjärne Nilsson, Pelle Öhlund och Nina Jämth utspelades på ett läskigt hotell som speglade mannens egna känslor. När han upptäckte att hotellet motsvarade hans egna känslor kunde kan bli fri, komma ut från hotellet. Flera av skådespelarna i filmen kommer från MOOMS-teatern i Malmö. Inspiration till filmen hade hämtats från Dantes den gudomliga komedin. Vi tycker att det var lite Roy Andersson stuk över filmen.

Vi såg många andra bra filmer bland annat Sanctuary från Irland. Den handlade om människors rätt att älska den man vill. Den utspelades i en biograf och på ett hotellrum. Den var rolig och tänkvärd. Den hade ett öppet slut som gav alla möjlighet att tänka vidare själva. Vi fick också lyssna på en urpremiär – en radioteater som hette ”The Robot”. Skådespelarna hade olika röstlägen och vi kunde se hur de gjorde ljudeffekterna. Bland annat använde de skor och inlines för att skapa stadsljud. Texten förstärktes genom att den projicerades på väggen bakom de som läste.

Festivalen pågick i tre dagar. När vi åkte hem var vi fyllda med idéer till kommande projekt. Vi lärde oss att det är bra att vara två när man presenterar olika programpunkter när man håller i konferenser. Presentatörerna på Oska Bright var duktiga och de hjälpte varandra och skämtade på ett trevligt sätt.  Vi tyckte att upplägget av festivalen var proffsig och att det allra mesta fungerade mycket bra.

Dela inlägg

Kopiera länk till utklipp

Kopiera