Inuti → Daglig skapande verksamhet (LSS) i Stockholm

 

Ateljé Inuti 2 besöker Prins Eugens Waldemarsudde

I slutet av januari var vi inbjudna till en visning av Prins Eugens målning ”Molnet” som finns på Waldemarsudde i Stockholm. Det är den målningen vi ska ha som utgångspunkt för en kommande utställning i Tyresö Konsthall, vernissage 31 augusti 2013.

Vår guide Anna Meister tog emot oss kungligt. Bilderna och huset är från slutet av 1800-talet, allt blev så levande i den blomstrande miljön. Och tack vare Annas stora kunskaper. Vi fick veta saker som vi aldrig tidigare vetat, som till exempel att Prins Eugen hade som en ”kulturell familj” bestående av olika konstnärer och kulturpersonligheter på Tyresö slott. Eugen hade enligt vår guide utgått från fyrkanter och cirklar som underlag för motivet med molnet. Vi åt lunch i Eugens kök, mysigt. Några åt soppa, men det fanns även lax med mera.

Vi fick även möjligheten att se en utställning av Helene Schjerfbeck. Målningarna tyckte vi mycket om för att de var målade i så många olika tekniker. Två målningar minns vi särskilt, nämligen ”Ynglingen” och ”Konvalescenten”. De var så uttrycksfulla på sitt eget speciella sätt.

/Christina och Jenny

Dela inlägg

Kopiera länk till utklipp

Kopiera