Nordic Outsider Craft i Odense

19 mar 2019 till 30 mar 2019
Utställning

Vandringsutställningen Nordic Outsider Craft öppnar på Art Gallery Filosoffen i Odense, Danmark

En massiv stickning gjord av tvåhundra kilo plastpåsar, en fritt virkad varghybrid, 60 broderier med motiv från svenska orter. Dessutom en femtio kilos garnboll och talande ordspråk. Här är en försmak av verken i utställningen Nordic Outsider Craft.

Nordic Outsider Craft visar vad som händer när hantverk inte tyglas utan blir till en ohämmad lek med tekniker och material. Viljan att uttrycka sig själv följs av en respekt för den kompromisslösa skicklighet och uthållighet som de långsamma och arbetsamma hantverksteknikerna kräver. Teknikerna som använts sträcker sig från textila verk till keramik och träsnideri.

Nordic Outsider Craft står upp för mjuka värden i konsten. Outsider Art är marginaliserad konst, ofta skapad av självlärda konstnärer. Utställningen vill manifestera att konsten tillhör alla, och att det inte finns ett rätt sätt att skapa på. Att uttrycka sig genom konst och konsthantverk tillhör alla. I utställningen ingår filmer där konstnärer själva berättar om sina verk.

Kuratorer för utställningen är Minna Haveri konstnärlig doktor och forskare samt ITE-amanuens Elina Vuorimies från K.H. Renlunds museum.

PROJEKTET NORDIC OUTSIDER CRAFT

Utställningen Nordic Outsider Craft på Aguélimuseet är en del i projektet Nordic Outsider Craft, som nu visar Outsider Hantverk. Efter att ha öppnats i Jyväskylä 2018 turnerar den kurerade utställningen i alla nordiska länder och avslutas i K.H. Renlunds museum i Karleby. Den 19 mars öppnar utställningen i Odense, Danmark. 
Projektet bygger på ett starkt nordiskt nätverk. Projekt- och utställningsturnén administreras av K.H. Renlunds museum i Karleby. Förutom Finlands Hantverksmuseum är också norska Trastad Samlinger i Borkenes, den danska konstskolan Bifrost i Randers, svenska Inuti i Stockholm och isländska Safnasafnið-museet i Akureyri med som samarbetspartners. Dessutom bidrar finska Kettukki, intresseorganisation för personer i behov av särskilt stöd, till projektet med sin sakkunskap i frågor som gäller konst för personer med särskilda behov.
Projektet Nordic Outsider Craft startades med hjälp av Nordiska kulturfondens OPSTART-stöd, och efter det har projektet fått stöd inom ramen för fondens HANDMADE-tema och från Svenska kulturfonden.
Kuratorbesöken har fått bidrag från Kulturfonden för Finland och Norge och från Nordisk Kulturkontakt. Finska Kulturfondens Nylands regionalfond har å sin sida stött produktionen av helheten som visar Anna Lappalainens konstbroderier som kuraterats till utställningen.

Pressbilder
Pressbilder kan laddas ner från museets pressbildssida http://p.fi/Intervjuer
Mer information om utställningen och projektet fås av utställningens kuratorer

Minna Haveri, konstforskare, minna.haveri@aalto.fi, t. 040 821 4217

Elina Vuorimies, amanuens, K.H. Renlunds museum, elina.vuorimies@kokkola.fi, t. 044 780 9478

Deltagande konstnärer:

DENMARK
Anna Hansen
Gurli M. Hansen
Simone Kjær Munk
Kenneth Rasmussen
Michael Rasmussen

NORWAY
Wenche Nilsen

SWEDEN
Camilla Holmqvist
Chang Im Ohlson
Patricia Sigurd
Magnus Östling

ICELAND
Ragnar Hermansson

FINLAND
Eivor Bennort
Anna Lappalainen
Henna Laulainen
Torsten Lundmark
Lauri Mäkäräinen
Aleksi Pietikäinen
Matti Rauhaniemi
Mirjami Rautio
Helinä Savonen
Johanna Seppä